zaterdag 15 maart 2008

Patienteninformatie wereldwijd beschikbaar ......


Eind februari lanceerde Google officieel zijn Google Health. Een ontwikkeling van Google die het mogelijk maakt om persoonlijke gezondheidsinformatie op het internet bij Google op te slaan. Hiermee ontstaat een Elektronisch Patiënten Dossier, dat door de patiënt zelf wordt beheerd. Verschillende websites meldden deze lancering, waar al langer op werd gewacht. Immers, concurrent Microsoft kwam al eerder met een gelijksoortig initiatief in de vorm van Microsoft Healthvault. Het principe van dergelijke toepassingen is, dat de informatiesystemen van de huisarts, het ziekenhuis, de apotheek e.d. informatie gaan uitwisselen met dit persoonlijke gezondheidsdossier, opgeslagen bij Google of Microsoft. Hiermee komt deze informatie plaats en tijdonafhankelijk beschikbaar. Waar ook ter wereld kan vervolgens worden ingelogd op het dossier. Slechts een simpele internetverbinding is hiervoor noodzakelijk. Hiermee verbleken alle Nederlandse initiatieven om tot een landelijk elektronisch medicatiedossier e.d. te komen. Gelet op de beperkte vorderingen die op dit terrein worden gemaakt, vrees ik, dat Google of Microsoft deze initiatieven zullen overvleugelen. Op de weblog van Martijn Hulst was al te lezen dat op het jaarcongres van de Healthcare Information and Management Systems Society (HIMSS) eind februari 2008, Google-topman Dr. Eric Schmidt een presentatie over Google Health zou geven. Inmiddels is deze speech op YouTube gepubliceerd. Hoewel de video 45 minuten duurt is het voor geïnteresseerden bijzonder de moeite waard om te vernemen hoe Google zijn nieuwe initiatief in de markt denkt te zetten en met welke partijen Google hierin samenwerkt. Hieronder treft u de video aan:Aan het einde van de video geeft een arts uit de zaal het volgende commentaar op het initiatief van Google:

"als ik van de patient toestemming zou krijgen om de beschikbare data van de patient te mogen inzien, dan zou ik dagelijks veel tijd kunnen besparen, mij en het ziekenhuis veel geld kunnen besparen en betere zorg kunnen bieden".

Ik denk dat deze dokter heel erg gelijk heeft. Naar mijn mening staat ons nog een informatierevolutie op dit terrein te wachten.

Geen opmerkingen: