zaterdag 20 september 2008

Elsevier Top 100 ....

Door alle hectiek van de achterliggende weken ben ik er nog niet aan toe gekomen om aandacht te besteden aan de Elsevier Top 100. Dan hierbij toch nog maar even.

Volgens Elsevier is het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein het beste ziekenhuis van Nederland (editie 2008). Het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom staat op de tweede plaats en het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem op de derde plaats. Onderaan de ranglijst staan de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, het Martini Ziekenhuis in Groningen en het Diaconessenhuis in Leiden. Dit volgt uit het jaarlijks onderzoek ‘De beste ziekenhuizen’ van beleidsadviseur Peter Lagendijk en weekblad Elsevier onder huisartsen, specialisten, verpleegkundigen en bestuurders. Het onderzoek van Elsevier baseert zich op oordelen en opvattingen van laatstgenoemden over verschillende aspecten van zorg binnen de ziekenhuizen. Dit in tegenstelling tot de AD Top 100 die de prestatie-indicatoren als uitgangspunt neemt, zoals deze moeten worden aangeleverd aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Elsevier beoordeelt de ziekenhuizen op verschillende aspecten. Hieronder volgen de aspecten en de beoordeling die het Maaslandziekenhuis hierbij kreeg:
  • medisch functioneren (Maaslandziekenhuis: Gemiddeld)
  • kwaliteit specialismen (Maaslandziekenhuis: Matig)
  • faciliteiten, onderzoek en opleiding (Maaslandziekenhuis: Gemiddeld)
  • verpleegkundig functioneren (Maaslandziekenhuis: Gemiddeld)
  • personeel en organisatie (Maaslandziekenhuis: Goed)
  • omgang met patiënt (Maaslandziekenhuis: Uitstekend)
  • samenwerking met verwijzers (Maaslandziekenhuis: Goed)
  • beoordeling totaal (Maaslandziekenhuis: Goed)
Een lijst met de beoordelingen van alle ziekenhuizen vindt u met behulp van deze link.

Dit keer dus geen notering in de bovenste regionen. Opvallend is wel de waardering ‘uitstekend’ voor de 'omgang met de patiënten'. Dit laatste stemt natuurlijk tot grote tevredenheid. De totale beoordeling van het ziekenhuis is ‘goed’. Vorig jaar moesten we het nog doen met de waardering ‘gemiddeld’.

De Limburgse ziekenhuizen scoren zeer verschillend: Weert (slecht), Roermond (matig), Maastricht (matig) Heerlen (gemiddeld), Venlo (goed), Sittard (goed).

Geen opmerkingen: